100 ANYS DE LA CARRETERA LA SEU D’URGELL-ANDORRA LA VELLA (1913-2013)

Què és   |   Característiques   |   Descàrregues   |   Notícies

Llibre commemoratiu i exposició itinerant a l’aire lliure per commemorar el centenari de la inauguració de la carretera entre La Seu d’Urgell i Andorra la Vella.

 

CONTINGUTS

El llibre, de més de 250 pàgines, editat en tapa dura i amb nombroses fotografíes de mida gran, relata, en la primera part, les circumstàncies que van conduir a la construcció de la carretera entre la Seu d’Urgell i la capital del Principat d’Andorra, a principis del segle XX, per part del govern espanyol, gràcies a l’impuls dels coprínceps episcopals, especialment del bisbe Joan Benlloch, que és qui va inaugurar la via de comunicació el 24 d’agost de 1913. La segona part explica com la carretera va suposar profundes transformacions socials i econòmiques a Andorra durant la segona meitat del segle passat. El llibre és bilingüe, català-castellà.

 

Pel que fa a l’exposició itinerant, contenia en la part frontal una ortofoto de 10 metres de llarg i 2 metres d’alçada, amb el traçat sencer de la carretera de la Seu d’Urgell a Andorra, tant de l’original de 1913 com de l’actual, després de les nombroses millores introduïdes en les darreres dècades. A la part del darrera, s’hi explicaven les circumstàncies que van conduir a la construcció de la carretera, a principis del segle XX i es fa un recorregut per les profundes transformacions socials i econòmiques que van tenir lloc a Andorra durant la segona meitat del segle passat gràcies a la carretera i l’entrada massiva del turisme. Un dels plafons està dedicat a les relacions econòmiques, socials i humanes que han tingut la Seu d’Urgell i Andorra des de temps llunyans i que amb l’obertura de la carretera es van intensificar.

 

carretera100_2

 

 

IMG_8624