"Megalo-X", de David Vanorbeek, a la carretera de Montaup (Canillo)

Tot a punt a una setmana de la inauguració de la Biennal Andorra Land Art

D’aquí a una setmana, el dijous 10 de setembre, a les 18 hores, s’inaugurarà la Primera Biennal Internacional Andorra Land Art, organitzada per Reunió de Papaia amb el suport de les principals institucions públiques andorranes. Durant un mes, fins al 10 d’octubre, el país pirinenc s’omplirà amb una trentena d’instal·lacions artístiques fetes in situ, és a dir, pensant en el lloc on quedaran ubicades i en les circumstàncies mediambientals i culturals de l’entorn. Prestigiosos artistes de Land Art de vuit països acudiran a Andorra a fer les seves obres o a exhibir-les en exposicions al carrer. I una vintena d’artistes andorrans i catalans, també importants en els seus respectius àmbits, faran obres en espais emblemàtics d’Andorra, com l’estany d’Engolasters, les ermites romàniques de Sant Joan de Caselles (Canillo) i Sant Jaume dels Cortals (Encamp) o el parc natural de Sorteny (Ordino).

Les set parròquies andorranes participen amb alguna instal·lació artística en aquesta primera ALA Biennal, que té un presupost de més de 200.000 euros i pretén consolidar-se com una de les activitats destacades en el calendari cultural del Principat, que arrossegui un turisme amb interessos culturals i amant de la natura a la vegada. L’equip habitual de Reunió de Papaia s’ha reforçat amb diverses persones per poder abastar l’organització d’aquest important esdeveniment.

El Punt d'Informació de la Biennal, a Escaldes-Engordany, amb l'obra 'Burro' de l'artista espanyol dEmo.

El Punt d’Informació de la Biennal, a Escaldes-Engordany, amb l’obra ‘Burro’ de l’artista espanyol dEmo.

"Praying Mantis", de David Vanorbeek, al costat de la capella de Sant Jaume dels Cortals (Encamp)

“Praying Mantis”, de David Vanorbeek, al costat de la capella de Sant Jaume dels Cortals (Encamp)

Exposició de fotografies de Martin Hill, a la Rambla Molines d'Andorra la Vella

Exposició de fotografies de Martin Hill, a la Rambla Molines d’Andorra la Vella

Escultura de gel de Martin Hill i Philippa Jones, artistes britànics afincats a Nova Zelanda que participaran a ALA'2015

Avancen els preparatius de la Biennal Internacional Andorra Land Art

A dos mesos i escaig de la data prevista per a la inauguració (10 de setembre), els preparatius de la Primera Biennal Internacional Andorra Land Art, que organitza Reunió de Papaia, amb el patrocini de les principals institucions andorranes i diverses empreses del país, avancen a bon ritme. Artistes de renom internacional com els novazelandesos Martin Hill i Philippa Jones, el nord-americà Stuart Williams, els francesos Marie-Hèléne Richard i David Vanorbeek, el britànic Joseph Ford o l’espanyol dEmo ja han confirmat la seva presència, sigui amb obres o amb exposicions de les seves propostes artístiques.

Una important llista d’artistes andorrans i catalans, com ara Miquel Mercè, Xavier Puente, Eudald Alabau, Susanna Ferran, Anna Mangot, Toni Cruz, Nerea Aixàs, Rafel Contreras o Mònica Armengol, s’uneixen als esmentats anteriorment per fer de la Biennal un referent de l’art mediambiental al sud d’Europa. Durant un mes (l’esdeveniment s’allarga fins al 10 d’octubre), aquests creadors ompliran una vintena d’ubicacions, repartides per les set parròquies andorranes, dels seus treballs fets “in situ” i ens descobriran una nova manera de veure la natura i el patrimoni arquitectònic del país.

Una de les apostes més importants d’ALA 2015 és la concentració de diverses activitats en un espai que s’ha decidit anomenar Zona Ras i que estarà a l’entorn de l’estany d’Engolasters, una àrea natural de gran bellesa i accés fàcil des de diferents punts d’Andorra. A la Zona Ras tothom hi podrà anar a practicar personalment el Land Art i a conèixer els artistes que hi realitzaran les seves obres. Durant la setmana del 21 al 25 de setembre, 250 escolars visitaran aquesta àrea i faran les seves activitats creatives amb materials naturals oferts per l’organització, dirigits per l’artista Eudald Alabau i diversos dinamitzadors més.

Pere Moles, comissari de la Biennal, amb l’ajuda d’un equip format per sis persones més, treballa de forma intensa per bastir un esdeveniment cultural de primer ordre, que permeti al Principat d’Andorra diversificar la seva oferta turística i captar visitants d’arreu del món amants de l’art i la natura.

Five Orange Spheres, escultura del nord-americà Stuart Williams que es col·locarà a la plaça del Consell General d'Andorra

Five Orange Spheres, escultura del nord-americà Stuart Williams que es col·locarà a la plaça del Consell General d’Andorra

Escultura de gel de Martin Hill i Philippa Jones, artistes britànics afincats a Nova Zelanda que participaran a ALA'2015

Escultura de gel de Martin Hill i Philippa Jones, artistes britànics afincats a Nova Zelanda que participaran a ALA’2015

14e6965b41fb9c2557b1634219c3fa28

Le Cercle Carré, de l’artista francès afincat a Bèlgica David Vanorbeek, és una de les tres obres seves que es podran veure a Andorra

IMG_2984

Avui s’inaugura a Badalona una mostra sobre els 50 anys de la visita dels Beatles a Catalunya


Aquest vespre, a les 19 hores, s’inaugura l’exposició produïda per
Reunió de Papaia i el dissenyador Albert Navarro “Que arriben els Beatles!”, commemorativa del cinquantè aniversari de la visita del grup britànic a Catalunya. La exposició s’ha muntat al Centre Cultural El Carme de Badalona i es podrà visitar des del 2 de juliol fins al 15 de novembre de 2015. És impulsada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Badalona i el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona i comissariada per Magí Crusells, doctor en Història Contemporània d’aquesta universitat, que disposa d’una col·lecció única d’objectes històrics relacionats amb el grup musical més important del segle XX, una part significativa dels quals s’exposa en diverses vitrines.

La mostra agafa com a excusa el fet que demà, 3 de juliol, es compliran cinquanta anys exactes del concert dels Beatles a la plaça Monumental de Barcelona i aprofita per repassar el context social, polític i econòmic en què es va celebrar aquell recital, la trajectòria musical i cinematogràfica del grup i la seva empremta enorme en el món cultural contemporani. Evidentment, també se centra en tots els detalls del concert barceloní, des dels prolegòmens fins a la repercussió mediàtica a la premsa de l’època, passant pels grups teloners i la llista de peces cantades, tot esmentant les nombroses anècdotes que va deixar la visita a Catalunya del quartet de Liverpool.

“Que arriben els Beatles!” té una acurada plasmació visual en una sala decorada amb les portades dels seus discos a mida gegant, en diversos panys de paret que sumen més de 30 metres de llargada per 3 metres d’altura. També disposa d’una projecció audiovisual en un dels laterals, amb les imatges que existeixen del concert, convenientment sonoritzades, així com dues pantalles més (Els Beatles al cinema i testimonis del concert barceloní) i cinc vitrines amb documents originals relacionats amb els Beatles (discos, cartells, retalls de diaris i revistes, fotografies…), provinents de l’arxiu personal de Magí Crusells. La idea, conceptualització i producció d’aquesta mostra ha estat una feina conjunta del dissenyador badaloní Albert Navarro i de l’equip pluridisciplinar de Reunió de Papaia en els darrers tres mesos.

L’exposició s’inaugura avui, 2 de juliol, a les 19 hores, i compta amb una actuació musical a càrrec del grup Escarbeats, Tribut a The Beatles. Durant els 3 mesos i mig que es podrà visitar la mostra al Centre Cultural El Carme (carrer de Francesc Layret 78-82) de Badalona, hi haurà diverses activitats complementàries, com ara conferències, visites guiades i fins i tot un curset d’estiu intensiu sobre els Beatles.

IMG_2978 IMG_2977 IMG_2965 IMG_2963

IMG_2960

15500481778_09187c02fd_z

“300 anys després” aterra a Barcelona

L’exposició itinerant “300 anys després”, ideada i produïda per Reunió de Papaia, ha quedat inaugurada aquest migdia a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. Miquel Calçada, comissari del Tricentenari dels Fets de 1714; Mercè Homs, regidora del districte de Ciutat Vella; i M. Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Barcelona, han estat els encarregats de fer-ho amb uns breus discursos al davant mateix de la mostra. Tots ells han valorat la importància d’haver pogut traslladar el missatge del Tricentenari del 1714 a les places i carrers de les principals ciutats catalanes, ja que l’exposició ha visitat fins ara una quarentena de municipis. En acabar l’acte, Joan Vila i Triadú, coordinador de la mostra, n’ha fet una visita guiada, tant per a les autoritats, com per a les persones que s’hi han acostat encuriosides.

Els 18 plafons que formen “300 anys després” s’estaran a l’avinguda de la Catedral fins al 7 de novembre. Després, es traslladaran a la plaça de davant del Born Centre Cultural, un lloc ben emblemàtic de la celebració del Tricentenari, on podran ser visitats durant dues setmanes més, fins al 21 de novembre.

Durant aquesta quinzena, l’exposició també es pot veure a Cornellà de Llobregat, concretament davant la Biblioteca de Sant Ildefons (plaça de Carles Navales, s/n), i a Sant Just Desvern, als Jardins de Can Ginestar. A partir del 7 de novembre, viatjarà a La Garriga i Corbera de Llobregat.
15500009899_78dfae6536_z15500670587_d142fc6def_z15500481778_09187c02fd_z

Michael_Zwingmann_1999_Yorkshire_Sculpture_Park3-1024x683

El comissari d’Andorra Land Art, Pere Moles, visita el Yorkshire Sculpture Triangle, a Anglaterra

El comissari de la Biennal Internacional Andorra Land Art, Pere Moles, acaba de tornar d’Anglaterra, on ha visitat un territori on hi ha una gran densitat de parcs i museus dedicats al Land Art i a les escultures a l’aire lliure. Es tracta del que es coneix com el Yorkshire Sculpture Triangle, situat entre les poblacions de Leeds i Wakefield, al centre de la Gran Bretanya. L’objectiu del viatge era fer contactes amb els responsables dels diferents centres dedicats al Land Art i aprendre d’un país que fa anys que promociona i fomenta l’art a la natura, com es vol fer a Andorra a partir d’ara.

Moles ha visitat quatre grans equipaments culturals, el Henry Moore Institute, el Leeds Art Gallery, The Hepworth Wakefield i el Yokshire Sculpture Park. Aquest darrer, amb més de 500 hectàrees d’extensió i una seixantena d’escultures a l’aire lliure, és el que més l’ha impressionat. “És un exemple magnífic de combinació entre art i natura”, ha explicat Moles en tornar de terres angleses, “hi ha una nova manera d’interpretar el paisatge i al Yorkshire Sculpture Park ho saben molt bé. Per a mi, un paisatge és el que ens permet interpretar en termes culturals les qualitats d’un territori, lloc o paratge”.

Alguns dels artistes presents a aquest parc d’escultures a l’aire lliure podrien participar en la primera Biennal internacional Andorra Land Art. En les pròximes setmanes, rebran informació sobre aquest certamen per convidar-los a conèixer la iniciativa cultural andorrana.

Marialuisa_Tadei_2011_Yorkshire_Sculpture_Park-1024x683

IMG_4082

Girona, Santa Coloma de Farners i Tàrrega, tres municipis més a acollir l’exposició “300 anys després”

Tres poblacions grans, totes tres capital de comarca, acullen des d’ara i fins als dies 23 ó 24 d’octubre l’exposició “300 anys després”, ideada i produïda per Reunió de Papaia. Són Girona (Gironès), Santa Coloma de Farners (Selva) i Tàrrega (Urgell), que fan els municipis 36, 37 i 38, respectivament, de la itinerància d’aquesta mostra commemorativa del Tricentenari de 1714.

A Girona, l’exposició es pot visitar al passatge d’Arístides Maillol, que és a l’interior de la delegació de la Generalitat de Catalunya, situada a l’antic Hospital de Santa Caterina; a Santa Coloma, s’ha instal·lat a la plaça de la Vila, just davant l’edifici de l’Ajuntament colomenc; i a Tàrrega, també ocupa un espai molt cèntric, concretament la Plaça Major, davant l’església i la casa de la Vila. Precisament, ahir, dijous 9 d’octubre, es va fer a la capital urgellenca l’acte inaugural d’aquesta exposició i d’una altra, organitzada per l’Arxiu Comarcal, sobre la Guerra de Successió a Tàrrega i l’Urgell. En l’acte, celebrat al Saló de Plens, hi van participar la presidenta del Consell Comarcal, Rosa M. Mora; el director de l’Arxiu, Carles Quevedo; el coordinador de l’exposició “300 anys després” en representació de Reunió de Papaia, Joan Vila i Triadú; i l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa M. Perelló.

Més informació a:

 

IMG_4070 IMG_4082 IMG_4054